Hoogslaper van steigerhout zelf maken?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten
hoogslaper van steigerhout zelf maken

Een hoogslaper van steigerhout zelf maken wie wil dat nou niet? Nu is natuurlijk de vraag waar moet je beginnen.

Grote kans dat de hoogslaper voor jouw zoon of dochter is en dit moet natuurlijk veilig zijn. Buiten dat deze veilig moet zijn is het ook fijn als je er lekker in slaapt.

In dit artikel ga ik jou stap voor stap uitleggen hoe je ervoor kunt zorgen dat je een geweldige hoogslaper van steigerhout kunt maken.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze dan gerust onderaan in de reacties.

Inhoudsopgave

Hoogslaper van steigerhout, waar beginnen?

Voordat je begint is het handig om te weten hoe groot het matras is die erin komt te liggen. Het zou zonde zijn als je de hoogslaper heb gemaakt en deze past er niet in.

Als je weet hoe groot het matras is ga je de maten opmeten in de slaapkamer om erachter te komen hoeveel ruimte er beschikbaar is. Als je dit hebt gedaan weet je precies wat de maximale en de minimale maten zijn van jouw steigerhouten hoogslaper.

Hout berekenen matras ombouw

Voor een hoogslaper heb je minder steigerhout nodig dan je denkt. Voor de matras ombouw van een hoogslaper heb je maar 2 planken met de smalle kant op elkaar nodig.

Als jouw matras 195 cm bij 90 cm is dan heb je voor de matras ombouw 6 planken van 2 meter nodig. Voor het middelste gedeelte van de matras ombouw gebruik je een latten bodem. Schroef aan de binnen balkjes van ongeveer 2,5cm bij 5cm om de lattenbodem op te leggen.

Die balkjes bevestig je niet tussen de planken maar op de planken. De lattenbodem moet met de lange zijde op de balkjes rusten (bekijk jouw eigen bed om een beeld te krijgen).

Hout bereken poten

Nu moet het natuurlijk nog een hoogslaper worden. Zelf zou je wel kunnen bepalen hoe hoog de hoogslaper van streigerhout moet worden.

Meestal zijn ze voor kinderen ongeveer 150cm hoog. Als jij ook 150cm aanhoud dan heb je voor de poten 8 x een steigerhoutenplank van 150 cm nodig.

Bij elke poot gebruik je 2 planken i.v.m. de stevigheid en veiligheid. Deze planken schroef je met de kopsekanten tegen elkaar zodat het een hoek wordt.

Steigerhouten hoogslaper in elkaar zetten

Als het goed is heb je nu 4 poten in de vorm van een hoek. In de binnenkant van deze poten schroef je bovenaan de planken van de matras ombouw tot de complete matras ombouw op zijn poten staat.

Schroef nu de balkjes in de matras ombouw t.b.v de lattenbodem. Om de hoogslaper van steigerhout steviger te maken is het verstandig om aan de achterkant en zijkanten een extra plank te bevestigen.

Doe dit op een hoogte van 50 cm en aan de binnenkant van de poten.

Als je het op deze manier doet zal je met heel weinig materiaal een simpele maar mooie steigerhouten hoogslaper kunnen maken. Natuurlijk heeft deze nog wel een trappetje nodig.

Hoogslaper van Steigerhout Bouwtekening

Heb je liever een kant en klare hoogslaper bouwtekening bij de hand? Deze tekeningen zijn gratis te downloaden op het internet, maar zijn vaak niet helemaal compleet.

Er bestaat een boek met 10.000 bouwtekeningen waar ook een complete bouwtekening van een steigerhouten hoogslaper in staat.

Benieuwd wat je allemaal van dit boek kunt verwachten? Wij hebben deze bouwtekeningen voor je uitgeprobeerd. Wat wij ervan vinden lees eens onze Freds Bouwtekeningen Review.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.